Toimintaidea yleisesti

Asla-asuntolaskuri pyrkii arvioimaan kerrostalohuoneiston markkinahintaa toteutuneiden asuntokauppojen perusteella. Taustalla on tilastomatemaattinen malli, joka huomioi yleisten asuntokauppailmoituksissa ilmoitettavien eri perustietojen vaikutuksen kauppahintaan. Malli pohjautuu tuhansiin menneisyydessä tehtyihin asuntokauppoihin Suomen 40 suurimmassa kunnassa. (Hintojen lähde: asuntojen.hintatiedot.fi)  Tällä hetkellä mukana on vuosien 2012-2014 aikana tehdyt kaupat. Laskuri on suunniteltu toimimaan mahdollisimman hyvin tyypillisillä suomalaisilla kerrostaloasunnoilla. Erikoislaatuisista huoneistoista on niin vähän aineistoa tarjolla, ettei niistä pysty rakentamaan luotettavaa tilastomatemaattista mallia.

Hintoihin vaikuttavat ominaisuudet

 1. Asunnon tyyppi: Yksiö, kaksio, tai kolmio. Suurempia asuntoja ei ole mallinnettu.
 2. Kunto: Hyvä, tyydyttävä tai huono asuntovälittäjien kriteerien mukaisesti.
 3. Pinta-ala: Laskuri toimii vain tyypillisillä pinta-aloilla, jotka ovat 16-45 m2 (yksiöt), 30-72 m2 (kaksiot) ja 50-99 m2 (kolmiot).
 4. Kaupunki: Mukana Suomen 40 suurinta kaupunkia.
 5. Kerros: Asuinkerros 1-9 tai 10+. Malli olettaa, että kymmenennen kerroksen jälkeen asunnon hintaan ei enää vaikuta asuinkorkeuden lisääminen.
 6. Postinumero: Mukana on kaikki postinumerot, joista on riittävästi havaintoja tausta-aineistossa.
 7. Rakennusvuosi: Mahdollisuus valita vuodesta 1920 eteenpäin. Sitä vanhemmat asunnot ovat liian harvinaisia ja erityislaatusia mallinnettavaksi.
 8. Sauna: Onko huoneistossa saunaa? Taloyhtiön saunaa ei huomioida.
 9. Hissi: Onko taloyhtiössä hissi?
 10. Ylin kerros: Onko huoneisto rakennuksen ylimmässä asuinkerroksessa?
 11. Parveke: Onko huoneistossa parveke?

Lisäasetukset

Pelkkään historiadataan pohjautuva asuntoanalyysi ei pysty ottamaan kaikkia asuntojen hintaan vaikuttavia tekijöitä huomioon. Mallin tuottamien ennusteiden ja toteutuneiden kauppojen välinen korrelaatiokerroin on kuitenkin yli 0.9 (maksimiarvo on 1). Joskus asunnon arvo voi poiketa hyvinkin paljon ennusteesta esim. tulevien remonttien, taloyhtiön taloudellisen tilan, pesukoneliitäntöjen tai asunnonostajien henkilökohtaisten preferenssien vaikutuksesta.

Edellä mainituista muista tekijöistä johtuvaa vaihtelua käyttäjä voi arvioida Muut ominaisuudet -valinnan avulla. Käyttäjä voi arvottaa tarkasteltavan asunnon muiden ominaisuuksien perusteella, joko viisiluokkaisella asteikolla tai tarkemmalla liukusäätimellä välille 10%-90%, niin että 50% on keskimääräinen muihin vastaaviin asuntoihin verrattuna. Valinta ”10%” tarkoittaisi, että 10% vastaavista asunnoista on muilta ominaisuuksiltaan tarkasteltavaa asuntoa huonompia ja loput parempia. Suosittelemme asunnonvälityksen ammattilaisen konsultoimista sopivan prosenttiluvun valitsemisessa.

Hintatason yleinen kehitys

Laskurin arviot perustuvat tällä hetkellä vuoden 2014 hintatasoon. Asuntojen yleinen hintataso on voinut muuttua joissakin kaupungeissa ja se tulee ottaa huomioon. Jos esimerkiksi kaupungissasi yleinen asuntojen hintataso on noussut 2% vuodesta 2014, niin laskurin antamat hinta-arviot on syytä kertoa kertoimella 1.02.

Päivitetty 6.2.2015